Alton House, Poole

Project Information

This scheme on Alton Road in Poole was originally a single dwelling on a large but difficult plot. Our application was to demolish the existing dwelling and take advantage of some of the height available on the site. The sloping site and tall neighbouring properties ensured there was scope to go to 4 storeys. The design of the dwellings maximised views, floor area and amenity space. The look was contemporary, but with a nod to the local setting and clad in Purbeck stone and render.

Name Alton House
Type Residential
Location Poole
Status Completed

Blackmore House. Sturminster Newton

Project Information

The original 1960 pre-fab house was purchased due to its excellent location and 360-degree views over the black more hills. Our clients wanted to introduce a new highly insulated contemporary home using an extensive range of renewable energy technologies, whilst incorporating balconies and large expanses of glazing to take advantage the extensive views.  The sites curtilage is split between residential use and agricultural land where we plan to form a large wildlife pond and wild flower meadows protecting the site bio-diversity.

Name Blackmore House
Type Residential
Location Sturminster Newton
Status Construction

Bower House. Bournemouth

Project Information

This project required some sensitive designs to complement the existing home set within a conservation area.  The rear extensions and remodel of the interior create a contrast between the 1930s built cottage to the front and the contemporary addition to the rear utilising the split-level topography of the site.  The home sees the introduction of a garden room at the lower floor level to ensure all amenity space is easily accessed.  The existing building was in very poor condition, so a full internal remodel was needed to get the building up to standard. Due to constraints of the conservation team, the existing walls to the side of the property were retained and formed part of the new contemporary addition. Aluminum for windows and fascia enable a nice juxtaposition between old and new whilst the creation of a balcony to the rear creates usable outside space on the entry level.

Name Bower House
Type Residential
Location Bournemouth  
Status Construction

Brownsea View. Poole

Project Information

Dot Architecture were approached to appraise this residential site and after negotiations with the planning department It was agreed to replace the existing house with two exciting contemporary family homes.

The homes are cut into the topography of the site with the rear gardens accessed from the first-floor level. Sea views were possible from all the first and top floor rooms, and even through the house from the back garden!

Name Brownsea View
Type Residential
Location Poole
Status Planning

Corfe View, Poole

Project Information

Our client came to dot with planning permission already granted on this site. It was agreed to take the permission and try to tweak some of the design elements to create a more desirable development whilst putting together the working drawing package. Our aim was to get more natural light into some of the more difficult bedrooms, so large courtyard gardens were created. Sea views were possible from all the top floor rooms, and even through the house from the back garden!

Name Corfe House
Type Residential
Location Poole, Dorset
Status Completed

Cotton Exchange, Bournemouth

Project Information

Dot were approached to redevelopment this site after numerous failed applications and solutions from other practices. Our approach was far more sympathetic to what had been previously suggested, keep the main building and convert – this was made possible by removing the central core to the building. This helped create an internal courtyard with which all the first-floor flats could share. The development was used as the central point to the regeneration of Boscombe, with the Police Station and community centre taking the commercial elements.

Name Cotton Exchange
Type Mixed Use
Location Bournemouth Dorset
Status Completed

Elms Close, Poole

Project Information

House remodel and extension

This house was purchased due to its excellent location and its access to a communal paddock between 15 houses. The house itself is the last to go through renovation in a Cul de Sac that has seem progressive renovation over the years. Our client wanted to see the house become something that replicates their love of the New England Style. The proposal was to take the roof up to enable more space in on the first floor, enabling all bedrooms to be upstairs. The ground floor was opened up to have large exciting and light spaces.

Name Elms House
Type Residential
Location Poole, Dorset
Status Completed

Hazelwood Close, Ealing

Project Information

Dot architecture were approached to appraise this residential sites. Initially, a single dwelling on a large triangular shaped plot, we looked at the possibility of demolishing the original house and replace with two large and exciting dwellings. After taking the appraisal to a more detailed design stage, it looked as a viable option for the site, and full planning permission was applied for and duly granted. The design concept was to follow the consistent form of the close, but to use far more contemporary finishes, such as sand blasted stone cladding, timber louvres, aluminium and render. Plenty of natural light floods the exciting interior spaces created.

Name Hazelwood Close
Type Residential
Location Ealing, London
Status Under Construction

Ingestra, Camden

Project Information

This site was a redundant care home in the centre of a former council estate. The care home was in need of repair and as such we appraised the site as potential for residential redevelopment. The scheme was to flank two sides with more affordable flats, and on the front and rear, have banks of family homes, with first floor level gardens, and underground parking. No doubt, homage was paid to the wonderful ‘Chimney Pot Park’ by Urban Splash.

Name Ingestra
Type Residential
Location Camden, London
Status Competition

Oaks Drive. Ferndown

Project Information

Our clients were looking to renovate this 1930s bungalow, creating a contemporary single floor family home.  The home underwent extensive changes with additional space created at the rear for kitchen living space and new bedrooms. 

The single pitched roof sails skyward creating a luxurious double height space over the dining and living areas flanked on either side by feature stone clad walls.

Name Oaks Drive
Type Residential
Location Ferndown
Status Completed

Pearce Avenue, Poole

Project Information

This house was purchased due to its excellent location, with the house itself flanked by homes going through change. Our client wanted to see the house become something that replicates their love of Australian living. The proposal was to take the roof off, enabling us to move all the bedrooms to the upper floors, opening up the ground floor to create an exciting, spacious living space.  The introduction of the outdoor kitchen echoes their life style whilst living in Australia.

Name Bondi
Type Residential
Location Poole. Dorset
Status Completed

Radcliffe Court, Bournemouth

Project Information

Dot were approached to help get an approval on a site that other practices were struggling to get to work. The local authority was reluctant to see the loss of the existing building, but once it was proven to be unviable, dot design a building that mirrored the Art Deco vernacular of this area of Bournemouth. The flats are large luxury flats and the design was praised for being in keeping, whilst offering a contemporary addition to the area

Name Deco Court
Type Residential
Location Bournemouth, Dorset
Status Planning Approved

Recreation Road, Poole

Project Information

After a successful application with this specific client on Ringwood Road, dot were instructed to deal with this housing development on Recreation Road in Poole. The design was constrained with trees, but a mix of starter homes and family homes were proposed and the contemporary design was commended by the local authority.

Name Recreation Road
Type Residential
Location Poole, Dorset
Status Constructed

Ringwood Methodist Church

Project Information

Dot were asked to put proposals forward for this site with the client under the impression that the church would need to be demolished. Our proposal was to retain the church and convert into three dwellings, along with a small block of flats and then a mixture of family/starter homes. The use of large picture windows and modern proportions, but with more locally apparent materials, means that the vernacular setting created a development that was in keeping, whilst being of its own time and character.

Name Ringwood Methodist Church
Type Residential Conversion and New Build
Location Ringwood
Status Completed

Slate House, Bournemouth

Project Information

This site was home to four garages used for storage. Dot were approached to design a house that was first and foremost suitable for the clients young family needs. Socialising, entertaining and integrating outside and inside were paramount to the site. Due to the constraints of the site, it was agreed that two large ‘underground’ gardens enabled basement living that was in no way dark and dingy, but in fact very light, and exciting to use. Each bedroom has direct access to outdoor space, where the clients have climbing walls, secret gardens and outdoor cinema walls.

Name Slate House
Type Residential
Location Bournemouth, Dorset
Status Under Construction